1. krok směrem ke zdraví a ideální váze
Pokud jste se rozhodli zdravěji jíst a přemýšlíte, jak začít, proberte si nejdříve vaše stravovací zvyklosti.
Jako pomůcku č. 1 uvádím seznam potravin a nápojů, se kterým můžete pracovat a díky kterému získáte přehled o vaší současné a zároveň výchozí situaci. Obsahuje potraviny, jejichž konzum byste se měli pokusit omezovat, příp. se mu zcela vyhnout (to se u jednotlivých potravin liší, přičemž je nutno zohlednit individuální konstituci, zdravotní situaci a vlastní pocity). Zkuste k následujícímu výčtu potravin připsat podíl v procentech, v jak velké míře tvoří jednotlivé potraviny váš jídelníček. Dále pak počet dní v týdnu, kolikrát danou potravinu konzumujete. Jednoduše tak zjistíte, na co byste se měli zaměřit nejdříve. Následně vás budu formou dalších článků provázet při vašem „úsilí“ pomocí různých upřesnění a doporučení k daným tématům.
Tak tedy začínáme!
Seznam potravin a nápojů | % podíl | počet dnů v týdnu |
Pečivo (bílá mouka) | ||
Buchty a moučníky | ||
Sladkosti (čokoláda, sušenky, zákusky, zmrzlina) | ||
Slané pečivo (lupínky, krekry, tyčinky) | ||
Káva | ||
Uzeniny (salámy, párky, paštiky) | ||
Fast food (hotové pokrmy, příp. polotovary | ||
Instantní polévky, pizza) | ||
Knedlíky (kynuté) | ||
Těstoviny (bílá mouka) | ||
Rýže loupaná | ||
Brambory | ||
Maso | ||
Mléko | ||
Sýry (tvrdý, tavený) | ||
Margaríny, rostlinná másla | ||
Vejce (i v těstovinách, moučnících,…) | ||
Ryby | ||
Čaj (černý, ovocný) | ||
Limonády (ochucené, slazené) | ||
Pivo | ||
Víno | ||
Alkohol (tvrdý) |
Až bude váš seznam kompletní, kriticky si ho prohlédněte a u potravin, které tvoří více než 50 %, nebo které se vyskytují více než 5x týdně, si udělejte velký vykřičník. Především na ty byste se měli při změně vašeho stravovacího režimu soustředit. Je to ovšem velice zevrubné vyhodnocení, protože některé potraviny ze seznamu jsou škodlivé již v malém množství. Záleží také na způsobu jejich zpracování. Později se dozvíte, v čem spočívá nebezpečí jejich nadměrného konzumu a jakým způsobem je nahradit. Některých stravovacích „zlozvyků“ se dá zbavit snadno, u jiných budete až překvapeni, jak je to obtížné. Omezovat byste ovšem měli postupně, jedno po druhém, záleží na vás, jaké „mezičasy“ si stanovíte a čím začnete.
Samozřejmostí je, že byste se měli již od začátku snažit zařadit do jídelníčku co nejvíce zeleniny a ovoce. Podíl by měl tvořit 50 - 60 %, přičemž alespoň 30 % v syrovém stavu (Pozor, opět při zohlednění aktuálního zdravotního stavu. Při slabém zažívání (které se projevuje např. nadýmáním) je radno začít pouze s listovou zeleninou a bylinkami v syrovém stavu, kořenovou podusit. Po úpravě funkce střev postupně zvyšovat podíl syrové stravy). Potravin, které silně narušují látkovou výměnu (viz. pozdější články), byste se měli důsledně vyvarovat, neboť vaše další snaha o zdravé stravování nebude mít ten správný efekt.
Úkolem zdravé výživy je uvést do funkcí organismu řád a dále ho nijak nenarušovat, naopak podporovat. Pokud látková výměna nefunguje, jak má, můžete jíst sebezdravější potraviny, ale jejich přínos (živiny, vitamíny, minerály) se nepromítne na správných místech a tím ztratí svou veškerou hodnotu.
V neposlední řadě nezapomínejte, že nejde o žádnou dietu, spíše o nový způsob života. Nenechte se odradit okolím, naopak jděte příkladem! Pozorujte, jak se cítíte a staňte se vnímavější ke svému tělu a jeho potřebám. Postupně získáte stále lepší pocit, jak na fyzické, tak na duševní úrovni. Pusťte se do vaší proměny s chutí a nadšením, experimentujte a nezanedbávejte ani vaši psychickou stránku. Mějte na paměti, že i psychika dokáže pozitivně či negativně značně ovlivnit funkci organismu!
Zpracovala Ing. Tatiana Flanderková, autor článku Květa Šimková