Naší spolupracovnicí v oddílu Zdravá výživa a zároveň i autorkou úvodu je Květa Šimková z Jihlavy, která vás bude postupně seznamovat se zdravou výživou s profesionálního hlediska. Vystudovala Institut zdraví v Augsburku - obor Poradkyně zdravé výživy a životního stylu (celostní zaměření). Od té doby se snaží zprostředkovat své poznání dál. V Berlíně pořádala kurzy zdravé výživy, povídání o "nástrahách" dnešního způsobu života a stravování s praktickou ukázkou pohoštění, aby se účastníci přesvědčili, že zdravé pokrmy můžou také chutnat. Spoluutváří semináře "Bylinkářská pedagogika" v Rakousku na témata "Planá zelenina a ovoce z pohledu výživy, zpracovávání bylin v kuchyni, domácí výroba mastí či přírodní kosmetiky."
Další příspěvky, které budou postupně zveřejňovány na těchto stránkách, by měly sloužit jako náměty k zamyšlení, návrhy na úpravu či rozšíření jídelníčku či doporučení ohledně zdravého životního stylu. Nejsou ovšem ukazatelem směru či „programu“, který by měl být bez přemýšlení slepě následován. Měly by sloužit k lepšímu porozumění našemu tělu a nastínit možnosti, jak se na naší cestě životem posílit a vybavit energií, třeba ke každodennímu rozhodování…
Existuje mnoho důvodů, proč upravit svůj jídelníček. Pro začátek se zaměříme na zdravotní problémy vznikající chybnou výživou, či jejím přispěním.
Pojem „zdravá výživa“ vyvolává u různých lidí rozdílné představy.