Většina lidí se zjednodušeně domnívá, že vegetariánství je pouze bezmasé stravování, výlučně rostlinná strava. Podobně jako makrobiotika je to však zároveň i životní styl zaměřený na péči o zdraví výživou, abstinencí, nekouřením, pohybem, tělesnou a psychickou hygienou, který vychází z filozofických principů nezabíjení, neubližování a má několik forem. Laktoovovegetariánství připouští spotřebu mléka a vajec, tím i zajištění dostatečného množství přísunu základních živin, minerálních látek, vitamínů a stopových prvků. Je vhodným způsobem alternativního stravování. Laktovegetariáni nejedí vedle masa ani vajíčka, mléčné výrobky mohou. Veganství vylučuje požívání jakýchkoli živočišných produktů, vitariánství připouští pouze živou, syrovou rostlinnou stravu, fruktariáni konzumují pouze plody, aby rostlina mohla růst dále atd. Kladným výsledkem vegetariánství je podstatně nižší úmrtnost na srdečně cévní onemocnění, na rakovinu, cukrovku, mozkové příhody. Vegetariáni netrpí obezitou, vysokým krevním tlakem, revmatismem atd. Negativní dopady vegetariánství na zdraví člověka jsou však neustálou příčinou názorových střetů mezi jeho příznivci a odpůrci.