9078863
ENDEFRRU
Přihlášení Cookies

Alternativní terapie

Aktuality

Všechny aktuality
Chci zasílat aktuality na e-mail:

Tuky

Pro přípravu pokrmů střídáme všechny druhy tepelné úpravy. Při tepelné upravě dochází k transformaci energií, prvků, chutí. Tuk při vaření je všeobecně nutný - protože jsou vitamíny rozpustné ve vodě a jsou vitamíny rozpustné v tucích. Důležitou roli zde hraje kvalita a množství.

1. Kvalita.

Oleje - za studena lisované (tzv. panenské) a používáme je v množství přiměřeném.Olej

  • sezamový - z bílého sezamu je světlý, z praženého tmavý
  • slunečnicový - použití ke všemu
  • z hořčičných semínek - lahodný
  • z kukuřičných klíčků - nehodí se pro fritování (kouří), nízký kouřový bod
  • z bodláků - jemný; na nálevy a omáčky; rychle se kazí; ne k fritování
  • sójový - výrazná chuť, např. na přípravu majonéz
  • olivový - dlouhodobá trvanlivost, saláty, příležitostně smažení a vaření
  • řepkový - není nejrozumnější

Dýňová, oříšková, mandlová másla

Převážně přes zimu je vhodné používat sezamový olej tmavý - je vhodný do obilných salátů, na osmahnutí zeleniny, tofu a tempehu. Lze ho použít i léčebně, např. při rakovině (pánev se pouze vytře); má dobrou doba skladovatelnosti. V létě je vhodnější olej slunečnicový, ale je důležitá pestrost a jednotlivé druhy olejů střídat. Typický pro Čechy je olej lněný, ale rychle se kazí, nutno skladovat v chladničce.

2. Množství.

Doporučená střední dávka je cca 1 polévková lžíce oleje na osobu za den. Je zde nutno přičíst hodnotu tuku obsaženou v konzumovaných oříšcích a ostatních potravinách, kde je použit tuk.

3.Další doporučení:Slunečnice

  • Omezit ztužené tuky.
  • Vypustit tuky živočišného původu.
  • Důležitá je rovnováha tuku se solí.
  • Všeobecně přes zimu používáme více tuků i soli, přes léto méně.

4.Zásady při práci s tuky:

  • tuk by nikdy neměl být studený, proto se také praží semena, ale u zdravého člověka není důvod vždy pražit
  • tuky nejsou nejlépe stravitelné - k lepší stravitelnosti pomůže nastrouhaná řepovitá zelenina např. ředkvička nebo zázvorová šťáva

Optimální rada - absolvujte kurs vaření, kde pro práci s tuky se dozvíte více!

Zpracovala Ing. Tatiana Flanderková, autor článku Rosťa Beránek

Vytvořeno 10.2.2008 11:19:33 | přečteno 1616x | Ing. Tatiana Flanderková
 
load