Makrobiotika (macros - velký, plný, štastný, bios - život) nás učí pracovat se základními energiemi a pochopit jejich vliv na náš život. Učí nás rozeznávat energie potravin a využít jejich dobrých účinků v náš prospěch tak, abychom se zbavili drobných nebo větších zdravotních problémů, či znovu načerpali ztracenou rovnováhu. Přesně to vystihují slova pana Michia Kushi: „Cílem každého z nás by mělo být nalezení svého individuelního složení talíře, které respektuje roční období, vaši konstituci a kondici, vaše národní stravovací tradice.“ Ovšem tradice jako takové, ne model z období posledních 30 let. Makrobiotika však nesoustředí svou pozornost jen na stravu. Je to propracovaný a komplexní systém, který nás vede k úvahám o pochopení celku, k poznání, že nežijeme odděleně od přírody, že na nás působí nejen naše okolí a energie země, ale i energie kosmu a všech jeho planet. Učí nás poznávat a respektovat kosmické zákony a jejich vliv na život náš a na život našich blízkých.
Mírně patetický pohled ekologicky vzdělaného člověka a ekologicky hospodařícího rolníka.