9050139
ENDEFRRU
Přihlášení Cookies

Alternativní terapie

Aktuality

Všechny aktuality
Chci zasílat aktuality na e-mail:

Bez černý

Bez černý

Dominantní je uklidňující efekt na nervový systém.

Vysazením černého bezu na vaší zahrádce dosáhnete pravděpodobně opuštění této drobnými podzemními bytostmi. Tím nemyslím pidimužíky (velikost do pídě, tedy asi 20 cm), ani trpaslíky (tedy třípíďáky - 60 cm), nýbrž hlodavce a krtky. Zvláště když jim necháte tlít a zapáchat v noře bezovo čerstvé listí. Také byste se odstěhovali, kdyby vám doma kvasilo poházené přiměřené množství zapařeného léčivého listí černého bezu (já jinak list pro obsah dusičnanů nedoporučuji). Ostatně si můžete cvičně vyzkoušet zahuštění domácího ovzduší sušením zapáchajícího květu bezu na skříních domácnosti. Pokud si ho budete sušit zavěšený na provázcích, což doporučuji jako nejlepší metodu, tak už budete na rozvod. Ovšem žlutí, protože bez je vynikajícím dodavatelem pylu.

Pylu produkuje opravdu hodně, aby nahradil opylování hmyzem. Hmyz totiž květ bezu nijak nadšeně nevyhledává, nejen protože čerstvý smrdí, ale nemá ani nektar, kterým by se za opylení revanšoval. Vůně se rapidně zlepší až po nasušení. Pro sušení si sbírejte květenství, jehož třetina je již rozvitá, ale ne více než polovina. To by vám při dozrávání při sušení nejen vypadla na zem většina důležitého pylu, ale květ by se zbavil nejen převážné části účinných látek, ale většinou i sebe, protože přezrálý květ opadá - ten ze země doporučuji dopravit do kompostu. Po proschnutí květních stopek se kvítka sdrhnou a v suchu uschovají. Měla by mít stále bíložlutou barvu. Občas to je potřeba při skladování překontrolovat. Tmavnoucí až černající květ je znamením pro vyhození. Také se podívejte, jestli tam nemáte hmyzí nájemníky, protože nyní je jim květ jako příjemně vonící výživa najednou dosti atraktivní.

Sbírá se také plod a suší se nebo zpracovává začerstva. Při sběru plodu černého bezu doporučuji si dát do uší trochu vaty, aby vám tam nevlezli škvoři, kterým se v podstatě nelze vyhnout. V každém trsu jich bývá 5 - 20. Vydatnost při jejich případném sběru lze očekávat nejméně 1,5 kg na deseti keřích. Bát se jich nemusíte, nemají vám jak ublížit, ale škrábání jejich nožiček v uchu je velice nepříjemné až hysterizující. Sušené plody se využívají k přípravě čajů a ke stavění průjmů.

Často se z omytých plodů připravuje špičkové domácí víno. Asi 1 kg plodů (nebo šťávy) se nasype do demižonu a přelije 10 l vody s 2 kg rozpuštěného cukru. Přidejte ušlechtilé portské kvasinky a překryjte hrdlo demižonu vatou nebo celofánem s gumičkou. Zprvu je kvašení tak bouřlivé, že by vám z kvasné zátky vystříkala všechna voda a není-li v demižonu prostorová rezerva (asi 20 %), tak i napěněné kvasivo. Veškeré plovoucí nečistoty je třeba první týden lovit špejlí, aby se na povrchu netvořila plíseň. Po vykvašení přeléváme čistou část do jiného demižonu a necháme sedimentovat asi rok. Potom přelijeme do lahví a tyto vydáváme k užívání po malých spíše koštovacích dávkách při zánětech trojklanného nervu a ostatních neuritidách, bolestech nervového původu, migrénách a ostatních indikacích bezu. Kdo se ale tímto vínem opije, tak ho bude bolet hlava asi dosti bezohledně. Každopádně se naše světlá vína druhdy přibarvovala plody černého bezu, aby se mohla vydávat za vína portugalská, která sice neměla léčivé účinky, avšak byla výrazně dražší.

Začerstva se z bezinek dělá také sirup nebo marmeláda. Když se marmeláda správně připraví, tak je chutná a zdravá. V neúspěšném případě po ní bývá doživotně nevolno až k dávení při každém pokusu o polknutí. U dětí lze vnucováním těchto produktů přivodit ošklíbací psychoalergii a to i bez ohledu na to, že plod obsahuje látky alergii tlumící. Podle mého mínění za to může při nedozrálosti plodů obsah antokyanů, které se ale téměř nevyskytují v nasušeném květu. Pro jistotu to chce plody dlouze tepelně zpracovávat (a raději jen na vodní lázni).

Květ obsahuje množství rutinu, což je přezdívka vitamínu P, kterýžto opravuje cévní stěny. Také obsahuje vitamín C. Plody i provitamín A. Doporučuji využívat květ černého bezu, též pro obsah látek stimulujících pocení a tím tlumících horečku. Má také určitý (neboli neurčitý, ale spíše menší než zásadní - takže nyní to víte zcela přesně) vliv na zlepšení tvorby mléka při kojení. Zřejmě poněkud stimuluje některé žlázy k vyšší aktivitě. To by potvrzovalo pozorované snížení cukru v krvi (podle mě vyšší aktivitou slinivky) i lehká projímací schopnost, způsobená zřejmě vyšší sekretolytickou činností střeva. Také mírná močopudnost podporuje tento předpoklad. Kromě protizánětlivého účinku se bezu přisuzuje i protirakovinný efekt. Dominantní je ale uklidňující efekt na nervový systém bez spavého utlumení a snížení pozornosti při nejrůznějších neuralgiích, zánětlivých a podrážděných nervech, kde není příčina mechanická. Já bych ho ale doporučil při bolestech páteře a kloubů vždy.

Zajímavostí je, že účinek černého bezu na nervový systém je potencován alkoholem. Možná proto se doporučuje přidat si do čaje lžíci silného alkoholického nápoje. Doslechl jsem se, že v Anglii se to dělá naopak - do lahve brandy si přidají při chřipce černý bez a užívají při pocení po doušcích zachumláni v posteli tak dlouho, dokud nevidí lahve dvě... V sychravém anglickém prostředí snad, ale našemu člověku to nedoporučuji - naše játra by to asi nevydržela. Ani již tak dost namáhaný mozek (tedy, kdo ho ještě má...). Ani peněženka, protože do Anglie to máme daleko. (To se ale naším vstupem do EU zřejmě změní - sice bude cestování po Evropě snazší, ale peněženka bude asi zbytečnou relikvií, protože do ní nebude co dávat a stejně by nám ji časem sociálně diponovaní spoluobčané asi čórli.)

Zdá se, že čaj mírně podporuje tvorbu řídkého hlenu, kterým se čistí plíce při kašli, chřipce a nemocech z nachlazení. Myslím, že se zde vhodně snoubí tento účinek s vlivem na nervový systém, takže se kašlání s plíce trhající razancí nekoná. Staří bylinkáři měli před černým bezem velikou úctu, zahrádkáři po prvotní euforii s hlodavci a krtky také, ale až později bez ovládne prostor a nezničitelným plevelným způsobem vytlačí majitele ze zahrady (posléze bude časem i černý bez asi vytlačen bezkonkurenčním plevelem křídlatkou japonskou), názor se obrátí jak politická příslušnost. Záleží tedy na umění využít dobré vlastnosti a vyhnout se konfliktním. To se ale netýká jen černého bezu, to se učíme mnohdy po celý život.

Zpracovala Ing. Tatiana Flanderková, autor článku dědek kořenář Břetislav Nový

Vytvořeno 7.4.2008 12:28:07 | přečteno 3617x | Ing. Tatiana Flanderková
 
load