9440047
ENDEFRRU
Přihlášení Cookies

Alternativní terapie

Aktuality

Všechny aktuality
Chci zasílat aktuality na e-mail:

Bobkový list (Laurus nobilis L.) - vavřín

Vavřín

Vavřín je strom slunce pod nebeským znamením Lva.

Vavřín je stálezelený keř nebo strom, který je domovem v Malé Asii, ale ve starověku se rozšířil po všech částech Středomoří. Již ve starém Římě byly z vavřínových větviček splétány vavřínové koruny, které nosili císařové a hrdinové na znamení velké cti. Dnes je např. nasazována na hlavu vítěze Grand Prix a básník britského královského dvora má titul básník laureát po vavřínovém věnci, který byl udělován řeckým a římským básníkům. Vavřín měl významné poslání v řecké mytologii zprvu spíše jako posvátná rostlina nežli jako koření, protože údajně chránila před úderem blesku a větvičky uložené Bobkový listpod hlavu přinášely údajně krásné sny a botanik ze 17. století Parkinson byl plný chvály pro ctnosti vavřínu: " Vavřínové listy jsou užitečné jako každé jiné v zahradě nebo v sadu, protože slouží pro potěšení i pro zisk, jak na ozdobu, tak pro užite, jak pro účel občanské cti, tak pro materiální použití, ano, pro nemocné i zdravé, jak pro živé, tak pro mrtvé...takže jej používáme od kolébky do hrobu, stále jej potřebujeme".

Dnes se používají pouze sušené listy. Tento "odznak slávy a vítězství", skromně ležící v naší kuchyňské kořence, má vlastní slavné poslání v klasických i modrních kuchyních celého světa a jako koření ho najdeme v každé domácnosti. Listy mají specifické aroma a obsahují silice, glykosidy a hořčiny, které podporují trávení a chuť k jídlu a má svíravé, diuretické vlastnisti. Kvalitní bobkový list má být suchý, pružný, světle zelené vyrovnané barvy, nemá mít šedou, nebo hnědou barvu ani skvrny. Neskladujeme ho déle než jeden rok a uchováváme ho v uzavřených sklenicích na temném místě. Je základní chuťovou přísadou mnoha klasických omáček, do polévek, dušených jídel, k ochucení drůbeže, masa včetně zvěřiny, darů moře,  rýže, zeleninových jídel, marinád, přidávají se do pikantních nakládaných jídel, při grilování a konzervaci masa, ryb...Dokonce bobkovými listy jsou obaleny i sušené fíky, jako ochrana proti červům. Bez bobkového listu si prostě naši kuchyň neumíme představit.

Zpracoval S. Flanderka podle odborné literatury

 

Vytvořeno 28.6.2015 10:44:59 | přečteno 1349x | S.Flanderka
 
load