Koření v pokrmech má svůj význam.
Některé léčivé rostliny jsou nám blíže, než si myslíme. Dávno jsme si zvykli na jejich přítomnost v naší domácnosti, přesněji řečeno v kuchyni. Jedná se o koření, neodmyslitelnou součást našich oblíbených pokrmů. Zdaleka ne každý si přitom uvědomuje, že tyto chuťové přísady mohou být současně také léčebným prostředkem v případě nejrůznějších zdravotních problémů. Všechny druhy známého koření byly vlastně používány nejdříve jako léčiva. Kolem užívání koření v pokrmech, zvláště exotických dovážených druhů, je mnoho názorů a polemik o jejich vhodnosti, či škodlivosti. V některých průmyslově vyspělých zemích je trh totiž zaplavován různými druhy kořenících směsí, často syntetického původu, s lákavými názvy i obaly. Jde ale většinou o mámení smyslů a je to jen chemie. Např. i brambory lze "okořenit" tak, že cítíte vůni pečené husy, nebo uzeného masa...V tomto seriálu se ale budeme držet důsledně přírodních materiálů a povíme si alespoň o některých zástupcích této domácí lékárny. Téma léčivého koření má hodně společného s dalším tématem - "Terapie léčivými bylinami z praxe", kde jsou popisovány léčivé byliny humorným způsobem dědkem kořenářem B.Novým. Protože dědek kořenář takto zpracoval řadu léčivých bylin, které se používají také jako koření, budou zde uváděna pouze koření dosud nezpracovaná, méně známá i exotická především pro vaši inspiraci a doplnění klasického koření.
Zpracoval S.Flanderka