9436157
ENDEFRRU
Přihlášení Cookies

Alternativní terapie

Aktuality

Všechny aktuality
Chci zasílat aktuality na e-mail:

Propolis, mateří kašička, včelí jed a včelí vosk

Propolis

Jedná se o včelí produkt, velmi složitou směs mnoha přírodních látek, která má charakter medu. Je složen z 50-60% z pryskyřic, 8-10% silic, kolem 30% vosků, 5% pylu a mnoha antioxidantů a včely jej využívají k tmelení díla. Je užíván hlavně pro svůj antibakteriální, fungicidníí, protizánětlivý až antibiotický účinek. Užíváme jej převážně ve formě tinktury nebo masti. Tinktura je vhodná na afty, akné, vřídky, krčky zubů a hnisavé rány, zanícená lůžka nehtů, plísně mezi prsty na nohou atd., ředěná tintura je určena ke kloktání na odhlenění a k výplachům úst při paradentóze. Mast je určena k ošetřování ekzémů, kožních defektů, lupénky, atopie, popálenin, bércových vředů, proleženin, praskající kůže i jiných poranění. Nepříjemnou vlastností propolisu je dotyková alergotropnost, kterou je před jeho použitím třeba vyzkoušet na citlivé pokožce, např. v podpaží.

Léčebné využití propolisu:

Prokázané léčivé účinky - působí:Propolis

  • antibioticky (bakteriostaticky i baktericidně)
  • anesteticky - tlumí citlivost a bolestivost
  • imunostimulačně - povzbuzuje činnost obranného systému
  • antitoxicky - ruší účinky některých jedů a bakterálních toxinů
  • antivirově
  • antimykoticky - zastavuje růst plísní a ničí je
  • antiflogisticky, tj. hojivě a protizánětlivě
  • dermatoplasticky - podporuje hojení ran
  • dezinfekčně
  • tlumí účinky škodlivého záření na organismus

Plně neprokázané účinky:

  • příznivý vliv na cévy
  • antioxidační účinky
  • protiúnavové působení
  • močopudný účinek
  • lepší využití vitamínu C a Ca v organismu
  • antidepresivní účinek
  • protinádorové působení

Včelí mateří kašička

je výměšek hltanových žláz dělnic starých 5-15 dní. Podává se první tři dny potomstvu dělnic a trubců, královně je tato lahůdka servírovány po celý její život. Obsahové složení mateří kašičky je velmi pestré: minerální látky, tukové látky, mastné kyseliny, cukry, vitamíny.....Dodává se buď jako surová v optimální dávce 500-750 mg, 1x denně, ráno nalačno pod jazyk, nebo jako lyofylizovaná (kombinace sušení a mražení), kdy 34 mg odpovídá 100 mg surové mateří kašičky. Denní dávka se pohybuje mezi 150 - 250 mg podle okolností a hmotnosti léčené osoby. Konzervace v medu není příliš vhodná, stejně jako její podávání v těhotenství a není vhodná ani pro děti.

Léčebné využití mateřské kašičky:

  • antibiotické působení proti mikrobům
  • má výrazné protivirové účinky
  • má výborný vliv na biochemismus krve
  • zvyšuje životní sílu a zlepšuje zdravotní stav Mateří kašička v medu
  • prohlubuje dýchání
  • zlepšuje srdeční činnost
  • zlepšuje usínání a prohlubuje spánek
  • zlepšuje trávení, činnost žaludku a střev
  • zlepšuje psychický stav
  • brzdí vývoj arteriosklerózy
  • tlumí rozvoj osteoporózy
  • brání rozvoji křečových stavů
  • zlepšuje prokrvení periferie
  • zlepšuje výživu kloubů
  • zvyšuje ženskou a v kombinaci s pylem i mužskou plodnost
  • je výborným pomocným léčivem u všech starých lidí
  • má omlazující účinky, především na pokožku
  • regenerátor organismu
  • působí jako imunostimulátor
  • zlepšuje jaterní činnost
  • reguluje menstruační cyklus
  • působí jako ženské afrodiziakum a v kombinaci s pylem i jako mužské afrodiziakum
  • léčí akné u žen a v kombinaci s pylem i mužů
  • velmi příznivě ovlivňuje většinu forem bronchiálního astmatu

Včelí jed

je čirý, bezbarvý roztok hořkokyselé chuti, reagující kysele a jemně vonící. Včelaři jej nejčastěji užívají formou přesně spočítaných bodnutí včelou při revmatických problémech. K amatérskému experimentování je včelí jed nevhodný, vzhledem k vysoké možnosti nebezpečné alergizace.Včelí vosk

Včelí vosk

je přirozený produkt, vznikající přestavbou pylu a medu v těle některých včel. Má žlutavou barvu, charakteristickou vůni a plastickou konzistenci. Ve vodě je nerozpustný. Používá se zejména při výrobě mastí.

Zpracovala Ing. Tatiana Flanderková podle článku Josefa Ant. Zentricha v časopise Meduňka

Vytvořeno 2.3.2008 10:29:37 | přečteno 5129x | Ing. Tatiana Flanderková
 
load