Včelí produkty byly pro člověka důležitou složkou potravy již od samého počátku jeho vývoje. Využívají se v podstatě všechny,počínaje medem, přes propolis, včelí mateří kašičku, květový pyl až po včelí jed, samozřejmě každý pro jiné účely. Jejich léčivé účinky jsou všeobecně známé a mají u nás dlouhou a bohatou tradici. Právě
apiterapie se zabývá jejich využíváním pro léčebné účely a například včelí jed pomáhá při zánětech kloubů, dně, roztroušené skleroze, při depresích, únavě, má stimulující účínky na imunitní systém atd. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o jed, je nutná odborná konzultace před jeho použitím především u lidí alergických na včelí bodnutí.
„Med je příjemná potravina, která vyjasňuje mysl a prodlužuje život.“ Askepides - ; starořecký lékař
Květový pyl můžeme aplikovat při mnoha zdravotních poruchách.
Apiterapie je podobor fytoterapie, zaměřený na využívání včelích produktů.