Při masáži každý tah opakujeme třikrát.
Odkryjeme pravou nohu klienta, prostěradlo podstrčíme pod gumičku nohavičky.
Naneseme olej na přední část nohy a rozetřeme jej základní efloráží od kotníků ke kyčli, s vnější rukou nad vnitřní. Zpět se vracíme po stranách nohou až ke kotníkům, s rukama rovnoběžně. V případě výskytu křečových žil provádíme masáž velmi jemně (je vhodné aplikovat růžový a grepový éterický olej).
Vyjíždíme rukama rovnoběžně od kotníků a v úrovni kolena vyjíždí vnitřní ruka nad vnější. Po straně stehna, pod hýždí a zpět vnitřní stranou stehna vykroužíme horní část osmičky. Na úrovni kolena se vrací ruce rovnoběžně až ke kotníkům - dolní část osmičky.
Oběma palci promasírujeme střídavě chodidlo od paty k prstům. Stimulujeme tak činnost veškerých vnitřních orgánů a soustav.
Bříšky prstů poťapkáme větším přítlakem plochu chodidla od paty k prstům. Pokud neobsáhneme celou šíři
chodidla, postupujeme nejprve po vnitřní palcové straně, potom po straně malíkové.
Dolní částí dlaně promasírujem klenbu - zónu ledvin.
Palcem, ukazováčkem a prostředníkem uchopíme úžlabí jednotlivých prstů a krouživým pohybem je promasírujeme až ke špičce. Na konci prstů se zastavíme, lehce povytáhneme a uvolníme. Postupujeme od palce k malíčku. Stimulejeme meridiány.
Pohladíme dlaní chodidlo od paty k prstům.
Pomocí palců promasírujeme nárt od prstů ke kotníkům.
Odblokování sleziny.
Prevence zánětů středního ucha, uvolnění kyčlí a křížové oblasti.
Kroužení v kotníku na obě strany.
Protažení špičky a její přitažení.
Při masáži obkroužíme palci čášku tam a zpět, pohladíme ji střídavě dlaněmi. Do "pavoučka" z prstů uchopíme čéšku a jemně zakroužíme oběma směry.
Pomocí prstů jemným střídavým nabíráním do stran promasírujeme podkolení zdola nahoru.
viz druhý bod postupu
viz první bod postupu
Při předposlení efloráži uchopíme nohu pod kolenem a pod kotníkem a povytáhneme po podložce z kyčelního kloubu. Nevychylujeme z osy s ramenním kloubem. Poslední tah provedeme velmi jemně a chvíli podržíme část nohy s prsty ve svých dlaních.
Stejným způsobem opečujeme i druhou nohu.
Zpracoval S. Flanderka, autor článku: Mgr. Jana Hašplová