9429758
ENDEFRRU
Přihlášení Cookies

Alternativní terapie

Aktuality

Všechny aktuality
Chci zasílat aktuality na e-mail:

Dietetika

Aby zdraví člověka zůstalo zachováno, je důležité, aby byl organismus v harmonii.

Čínská nauka o stravování se zakládá na klinicky ověřených terapeutických poznatcích a její účinnost je prokázána již po staletí. Její použití je velmi jednoduché a její principy mohou být využívány v jakékoliv kultuře a v jakémkoliv klimatu. Není Čínapodmíněna ani zvláštními exotickými přísadami, ani zvlástním kuchařským uměním. Zatímco mnoho diet je stavěno na výpočtech kalorických hodnot, čínská dietetika využívá především znalosti tepelných účinků potravin a jejich vliv na organismus jako celek. Číňané v dávných dobách neměli přístroje, které by zjišťovali množství vitamínů, minerálů a ostatních složek v potravinách, dívali se a pozorovali, jak která potravina na člověka působí, zda se po jídle dobře cítí, zda je mu horko nebo zima, zda se cítí lehce či plný, zda ho jídlo nadýmá, působí průjem či zácpu atd. Aby zdraví člověka zůstalo zachováno, je důležité, aby byl organismus v harmonii. Ve vesmíru všechno podléhá změně a pohybu, střídá se roční období, den a noc, spánek a bdění, práce a odpočinek a také v organismu se stále něco děje. V zimě máme spíše potřebu jíst a pít teplé potraviny a nápoje, v létě naopak potřebujeme mnohdy svlažit, atd. Je mnoho faktorů, které podmiňují naše zdraví. Jestliže chceme, aby nám bylo dobře, měli bychom neustále usilovat o "zlatý střed" a již zmíněnou rovnováhu.

Podle čínské medicíny se život skládá, velmi zjednodušeně, v podstatě ze dvou složek: z energie (čchi, jang) a hmoty (jin) a pokud jedna z nich převládá, nebo se jí naopak nedostává, dochází ke zmíněné nerovnováze a tím pádem k nemoci. V lehčím případě může mnoho "spravit" právě strava, kterou zvolíme. V horším případě musíme vyhledat pomoc.

Působení stravy bohaté na čchi

Organismus je vyživován v podstatě dvěmi energiemi:
  • prenatální čchi, nebo-li vrozená
  • postnatální čchi, nebo-li ta, kterou získáváme z potravy a dýcháním
Postnatální čchi slouží jako "potrava" pro všechny orgány a jejich funkce. Tvorbu a přepravu postnatální čchi má na starosti hlavně slezina. Jinými slovy: pokud máme v pořádku slezinu, pak ta dokáže správně a kvalitně vytvořit a zpracovat energii, kterou z potravy potřebujeme získat. Slezina patří k elementu země a "má ráda" teplo a sladkou chuť. Opět pro vysvětlení: zjednodušeně se dá říci, že pokud budeme slezinu "zachlazovat" studenými tekutinami či potravinami, oslabíme její funkci a ona pak nemá sílu vatvářet čchi z potravy a transformovat ji dál. Ovšem pokud máme v pořádku slezinu a tělu budeme dávat potravu nekvalitní (která není bohatá na čchi), pak slezina nemá odkud čchi čerpat, organismus není správně vyživován a opět dochází k nerovnováze a oslabování tělesných funkcí. Čím více postnatální čchi získáme, tím méně spotřebováváme čchi prenatální. Pro získání a udržení čchi je důležitá strava, emocionální vyrovnanost a pohyb.

Povaha potravin:

Tradiční čínská nauka o stravování rozděluje potraviny do kategorií podle jejich tepelného působení a to na:

  • potraviny horké
  • potraviny teplé
  • potraviny neutrální
  • potraviny osvěžující
  • potraviny studené

Povaha vystihuje teplotní charakter potravin, může tedy být chladná, svěží, neutrální, teplá a horká. Pepř bude horký, salátová okurka studená, tedy na opačné straně pomyslné osy. V zimě je žádoucí přidávat do jídelníčku více potravin teplých či horkých, v létě naopak chladných a svěžích. Povaha potravin označuje, jak se energie potraviny v našem těle chová, jaký pocit v těle vyvolá. To, že vypijeme horký čaj ještě neznamená, že čaj má horkou povahu. To je jen dočasný efekt. V okamžiku vstupu do těla se podle zásad čínské medicíny právě (zelený a bílý) čaj chová tak, že ochlazuje. Tohoto efektu lze využít v létě, kdy i horkýčaj vyvolá ochlazení těla. Je to zdravější, než ochlazovat se zmrzlinou nebo ledem. Černý pepř, i když je vyndaný právě z ledničky, má horkou povahu a tedy při vstupu do těla bude ohřívat. Při prochladnutí je dobré si uvařit čaj nebo polévku s čerstvým zázvorem. Zázvor okamžitě začne prohřívat, vyvolá pocení a zabrání tím vzniku nemoci z prochladnutí.

Potraviny s chladnou povahou:

Banány, bambusové výhonky, krabi, grapefruit, citron, chaluhy, hlávkový salát, meloun, mořské řasy, švestka, kiwi,  jogurt a další. V létě pomáhají chladit, v zimě oslabují jang a čchi.

Potraviny se svěží povahou:

Většina zeleniny (rajče, okurka,…), ovoce, saláty, hruška, jablka, tofu, mandarínky, majoránka, jahody, ananas, hlávkový salát, hrušky, ředkvičky, máta, bílé víno, pšenice, pohanka, bílek, zelený čaj a další. Lze jíst po celý rok, v zimě opatrněji a méně.

Potraviny s neutrální povahou:

Telecí, mrkev, brambory, meruňky, broskve, hrozny, soja, fazole, čočka, kachna, (kravské mléko), sůl, červená řepa, čaj bancha, máslo, med, krůtí, loupaná rýže, cukr, adzuki, ředkvičky, kukuřice, vepřové maso a další.

Potraviny s teplou povahou:

Sušené bylinky, většina koření, mořské ryby, sušené ovoce a ořechy, kuřata, hnědý cukr,  čerstvý zázvor, ženšZázračný kořen Žen šenen, pórek, maliny, kakao, káva, červené víno, cibule, křen, teplá zvěřina, uzené, dýně hokaido, hrozny, třešně, žloutek, kozí mléko, hovězí a další. Ve velké míře mohou přehřát organismus.

Potraviny  s horkou povahou:

Jehněčí, jelen, ostrá koření, alkohol, červený pepř, zelený, bílý, černý pepř, kůra skořice, zázvor (sušený), chilli, skopové, svařené víno, grilované maso a další. Opatrně dávkovat celý rok.

Chutě potravin

Čínská dietetika rozlišuje pět chutí pokrmů a jejich účinků, podle kterých jsou pokrmy doporučovány na posílení různých funkcí těla:

Ostrá chuť - rozptyluje, podporuje oběh, působí potopudně, zvyšuje a umožňuje pocení. Zvlhčuje ledviny, je-li užita v malé dávce, tonifikuje plíce. Rozhýbává, rozptyluje, má tendenci zvedat energii vzhůru a směrem ven na periferii lidského těla. Je-li doprovázená teplou chutí, tak podporuje oběh krve, ohřívá, působí proti stagnacím. Kontraindikací je slabost plic, která dráždí ke kašli.

Kyselá chuť - smršťuje a stahuje tkáně, snižuje výtoky a stahuje póry, je účinná proti nadměrnému pocení. Působí proti úniku energie. Užívá se v situacích, kdy dochází k nežádoucímu výtoku například u inkontinence, pomočování u dětí, samovolné výrony semene u mužů, gynekologické výtoky a krvácení. Je kontraindikovaná u postižení zevní atakou a u stagnace.

Hořká chuť - vysušuje, zpevňuje, způsobuje pokles. Je vysoušecí a zároveň laxativní, takže pomáhá vyprázdnění stolice a vysušuje vlhkost. Rozptyluje a osvěžuje horko, pročišťuje, má silně stahovací účinek směrem dolů. Je kontraindikovaná u stavů suchosti.

Sladká chuť - zpomaluje, harmonizuje, podporuje vzestup, doplňuje, tonizuje, vyživuje a to zvláště oslabenou slezinu a žaludek. Zároveň však zvlhčuje a podporuje vznik vlhkosti. Je typická pro obilniny, je to chuť vařené rýže.Uvolňuje játra, může působit potopudně i rozptylovat srdce. Tlumí křeče a bolesti, uvolňuje a zpomaluje trávení.

Slaná chuť - změkčuje, zohebňuje a způsobuje vytékání smůrem dolů a směrem dovnitř. Je laxativní, rozpouští, změkčuje a uvolňuje tvrdou stolici v případech suchosti střev. Zvlhčuje ledviny a je-li užita v mírné dávce tonifikuje plíce. Rozpouští akumulace tvrdého - nádory, shluky, strumu. Kontraindikací je průjem. 

Zpracoval S. Flanderka, zdroj internet

Vytvořeno 6.11.2012 10:25:14 | přečteno 2913x | Ing. Tatiana Flanderková
 
load