Aby zdraví člověka zůstalo zachováno, je důležité, aby byl organismus v harmonii.
Povaha vystihuje teplotní charakter potravin, může tedy být chladná, svěží, neutrální, teplá a horká. Pepř bude horký, salátová okurka studená, tedy na opačné straně pomyslné osy. V zimě je žádoucí přidávat do jídelníčku více potravin teplých či horkých, v létě naopak chladných a svěžích. Povaha potravin označuje, jak se energie potraviny v našem těle chová, jaký pocit v těle vyvolá. To, že vypijeme horký čaj ještě neznamená, že čaj má horkou povahu. To je jen dočasný efekt. V okamžiku vstupu do těla se podle zásad čínské medicíny právě (zelený a bílý) čaj chová tak, že ochlazuje. Tohoto efektu lze využít v létě, kdy i horkýčaj vyvolá ochlazení těla. Je to zdravější, než ochlazovat se zmrzlinou nebo ledem. Černý pepř, i když je vyndaný právě z ledničky, má horkou povahu a tedy při vstupu do těla bude ohřívat. Při prochladnutí je dobré si uvařit čaj nebo polévku s čerstvým zázvorem. Zázvor okamžitě začne prohřívat, vyvolá pocení a zabrání tím vzniku nemoci z prochladnutí.
Potraviny s chladnou povahou:
Banány, bambusové výhonky, krabi, grapefruit, citron, chaluhy, hlávkový salát, meloun, mořské řasy, švestka, kiwi, jogurt a další. V létě pomáhají chladit, v zimě oslabují jang a čchi.
Potraviny se svěží povahou:
Většina zeleniny (rajče, okurka,…), ovoce, saláty, hruška, jablka, tofu, mandarínky, majoránka, jahody, ananas, hlávkový salát, hrušky, ředkvičky, máta, bílé víno, pšenice, pohanka, bílek, zelený čaj a další. Lze jíst po celý rok, v zimě opatrněji a méně.
Potraviny s neutrální povahou:
Telecí, mrkev, brambory, meruňky, broskve, hrozny, soja, fazole, čočka, kachna, (kravské mléko), sůl, červená řepa, čaj bancha, máslo, med, krůtí, loupaná rýže, cukr, adzuki, ředkvičky, kukuřice, vepřové maso a další.
Potraviny s teplou povahou:
Sušené bylinky, většina koření, mořské ryby, sušené ovoce a ořechy, kuřata, hnědý cukr, čerstvý zázvor, ženšen, pórek, maliny, kakao, káva, červené víno, cibule, křen, teplá zvěřina, uzené, dýně hokaido, hrozny, třešně, žloutek, kozí mléko, hovězí a další. Ve velké míře mohou přehřát organismus.
Potraviny s horkou povahou:
Jehněčí, jelen, ostrá koření, alkohol, červený pepř, zelený, bílý, černý pepř, kůra skořice, zázvor (sušený), chilli, skopové, svařené víno, grilované maso a další. Opatrně dávkovat celý rok.
Čínská dietetika rozlišuje pět chutí pokrmů a jejich účinků, podle kterých jsou pokrmy doporučovány na posílení různých funkcí těla:
Ostrá chuť - rozptyluje, podporuje oběh, působí potopudně, zvyšuje a umožňuje pocení. Zvlhčuje ledviny, je-li užita v malé dávce, tonifikuje plíce. Rozhýbává, rozptyluje, má tendenci zvedat energii vzhůru a směrem ven na periferii lidského těla. Je-li doprovázená teplou chutí, tak podporuje oběh krve, ohřívá, působí proti stagnacím. Kontraindikací je slabost plic, která dráždí ke kašli.
Kyselá chuť - smršťuje a stahuje tkáně, snižuje výtoky a stahuje póry, je účinná proti nadměrnému pocení. Působí proti úniku energie. Užívá se v situacích, kdy dochází k nežádoucímu výtoku například u inkontinence, pomočování u dětí, samovolné výrony semene u mužů, gynekologické výtoky a krvácení. Je kontraindikovaná u postižení zevní atakou a u stagnace.
Hořká chuť - vysušuje, zpevňuje, způsobuje pokles. Je vysoušecí a zároveň laxativní, takže pomáhá vyprázdnění stolice a vysušuje vlhkost. Rozptyluje a osvěžuje horko, pročišťuje, má silně stahovací účinek směrem dolů. Je kontraindikovaná u stavů suchosti.
Sladká chuť - zpomaluje, harmonizuje, podporuje vzestup, doplňuje, tonizuje, vyživuje a to zvláště oslabenou slezinu a žaludek. Zároveň však zvlhčuje a podporuje vznik vlhkosti. Je typická pro obilniny, je to chuť vařené rýže.Uvolňuje játra, může působit potopudně i rozptylovat srdce. Tlumí křeče a bolesti, uvolňuje a zpomaluje trávení.
Slaná chuť - změkčuje, zohebňuje a způsobuje vytékání smůrem dolů a směrem dovnitř. Je laxativní, rozpouští, změkčuje a uvolňuje tvrdou stolici v případech suchosti střev. Zvlhčuje ledviny a je-li užita v mírné dávce tonifikuje plíce. Rozpouští akumulace tvrdého - nádory, shluky, strumu. Kontraindikací je průjem.
Zpracoval S. Flanderka, zdroj internet