8743362
ENDEFRRU
Přihlášení

Alternativní terapie

Aktuality

Všechny aktuality
Chci zasílat aktuality na e-mail:

Máta

Máta peprná, Mentha piperita

Kdo by neznal mentolovou větrnou příchuť!

Kdo by neznal pfeffermintové bonbóny hašlerkovitého typu nejen čistící dech od zápachu, ale důležité i pro funkci skomírajících hlasivek po námaze či přistydnutí zvláště pro zpěváky nebo jiné akustiky, kteří si potřebují řádně pořvat na ochozech stadiónů. Znáte i ochucenou čokoládu, kořalku a jiné peppermintové produkty, například ústní a pleťové vody či žvýkačky, po nichž reklamně mrzne dech i s okolím. Kdo by neznal mentolovou větrnou příchuť! Ano, známe ji ze zubních past, limonád a zvláště z oblíbeného mazání (ponejvíce mé a vyšší věkové kategorie), jehož bolest, svrbění a pálení tlumící efekt objevil někdo, kdo asi sjel oblíbený svah v Alpách bez lyží a zřejmě na zaznamenání této události učinil název proslulého následky tlumícího mazadla.

Mazadlo ono si můžete napodobit vložením asi půl kila máty do litru 65% lékárenského alkoholu neboli špiritusu na měsíc nebo tři. Po vylisování zelenohnědého vonného lektvaru se můžete pilně pomazávati a mazati až do úplného namazání nebo příchodu zdraví, kteréhož pocit může být předchozím do značné míry nahrazen. Na rozdíl od moudrého zásahu vládnoucí třídy, která nevěříc nám plebejcům, že by zevní, kosmetické a úklidové přípravky ekonomicky neúspěšní bezdomovní, křovištní, nádražní, kanální a podmostní plebejové nekonzumovali, chcouce rafinovaně ze svého nedůstojného skoroničeho ušetřit na státovi spotřební daň (kterou chápu jako daň z přepychu), rozhodla zákonem v roce 2001, že tuzemské kosmetické přípravky se musí vyrábět výhradně z denaturovaného lihu, tento váš vlastnoruční přípravek můžete užívat i vnitřně. Ovšem po přiměřeném rozředění, protože to máte dávku asi na 150 porcí. Budete-li tedy ředit každou porci 2 dcl vody (či čeho), tak získáte asi 30 l pitného produktu s obsahem asi 2 % alkoholu. To je srovnatelné s pivem, do kterého přilijete ještě 3 půllitry vody. Je-li voda teplá, vznikne pivní čaj a takto sice výborné objemové pití a z hypertonického piva (s vlastnostmi mořské vody - zvyšující žízeň) hypotonický nápoj (žízeň tlumící) velmi vhodný pro prostatiky a ledvináře, ale kupodivu neakceptovaný ošklíbajícími se pivaři. Tak uvidíte, zdali se budete ošklíbat vy po mátovém pití. Já bych to pil v pohodě i pro pohodu, ale ne pravidelně nebo dlouhodobě. Na to máta samotná není vhodná, to raději ve směsích.

Jinak obvyklý čaj ze samotné máty peprné se udělá přelitím jedné až dvou lžiček (1 - 4 g) hrubě řezaného listu vroucí vodou a následným spařením 5 - 10 minut před scezením a následným vypitím. Mátový čaj je na chuť vynikající pitivo s mnohými zdraví podporujícími indikacemi. Snižuje křeče v zažívání, pročišťuje žlučovody, zvyšuje tvorbu žluče, zlepšuje chuť k jídlu a využití potravy zvýšením produkce trávicích šťáv, uvolňuje zahleněné průdušky a také střevní tlaky při plynatosti, lehce potlačuje bolest hlavy, čistí krev, snižuje mírně napětí hladké svaloviny tepen a tím i tlak krve, podporuje srdeční činnost při slabosti a nadměrném bušení, působí mírně protizánětlivě na trávicí trubici, omezuje zápach z úst a zánětlivé pochody v ústech a krku, stimuluje popudovým efektem (dle mého pozorování) centrální nervový systém, snižuje břichabol a tak vůbec. Obecně je velmi příznivě přijímán, ale není vhodný pro pravidelné podávání nebo silné dávky (nad 10 g máty za den), protože předávkování působí po krátkém vzpružení malátnost a únavu. Zvláště ve vydýchaném prostoru a při psychickém napětí. Proto někteří homeopati nedoporučují při své terapii užívat zároveň mátu, protože její vliv na nervový systém přímo úměrně snižuje účinnost bioinformačních technologií. Tento rušivý vliv mají samozřejmě i zubní pasty a zvláště žvýkačky. Ne však inhalace par z vroucího právě odstaveného silného mátového čaje kamsi pod váš nos celkově s hlavou pod ručníkem, které se někdy doporučují na 10-15 minut lidičkám s katarem průdušek nebo krutou rýmou ap. I když na rýmu se dřív jemně drcená suchá nať i šňupala. Čaj z máty je i výborné kloktadlo a vyplachovadlo úst například při paradentóze a kuřáckém nebo jinak nebezpečném smrdutém dechu...

Dětem pití máty a užívání mátových žvýkaček nedoporučuji, protože jejich citlivý nervový systém je na předávkování dosti háklivý a může při nadměrném mentolžvýkačkování a čajomátopití způsobit podle literatury až paralýzu vitálních center v míše s následným dušením. Tento efekt se nebezpečně násobí u dětí užívajících drogy. Tam se ale přidruží i další efekt zrychlené degenerace jaterních enzymů a jejich detoxikačních schopností. Já bych dětem drogy k mátě rozhodně nedoporučoval a bez máty raději také ne, přestože jich stejně už většina podle statistiky kouří, pije alkohol a šikanuje. Faktem ale je, že u beznadějných starců potajmu v květináčích si pěstujících a protistátně užívajících v televizi "Na vlastní oči" jmenovanou konopnou bylinu (o jejíž legalizaci se zatím neúspěšně jedná - pravidla určují slepě Oni (zákonodárci), kterým snad ne záměrně (doufejme) nebylo dáno vidět rozdíl (v rukách mají osudovou sílu Boha a ve víře omylnost obyčejného člověka)) s účinkem proti život ponižujícímu až likvidujícímu Parkinsonizmu, je malý přídavek máty peprné docela vhodný. Přidal bych rozhodně i ostropestřec a další byliny podle stavu organizmu. Zde bych Oněm nevidomým s mečem a váhou doporučil také posoudit nejen jednoznačné škody mladistvým, ale i přínos a podporu dlouhověkosti starým. Faktem je, že dlouhověkost je ale pro stát ekonomicky zcela nevýhodná a většinou si to nemůže ani nijak zvláště dovolit (viz potíže důchodových reforem v kulturních státech - v nekulturních nejsou... ani důchodci...), protože přemnožení důchodci jsou pro ekonomiku stejnou pohromou jako hejno kobylek pro úrodu.

Jste-li „in“ a hledíte-li dostatečně na televizní bednu s reklamní kulturou, tak je vám jasné, že nikde neroste tolik máty peprné, aby se z ní vydestilovalo dost silice (obsahuje jí 1-3 %) a ze silice oddělilo potřebné množství mentolu (kteréhož je v silici 50-75 %). Když si spočítáme, že při sesýchání kila natě čerstvé sklizené máty za sucha dopoledne na počátku kvetení (v kulturách to jde i sekačkou a až 3x za rok) při sušení do 30° C (při vyšší teplotě přes 35° C by vysublimovaly silice!) vznikne asi 200 g sušené drogy, v níž je asi 4 g silice, v níž je asi 2,5 g mentolu, jehož stovky tun potřebné na světě k výrobě žvýkaček se prostě musejí udělat jinak. Nejlépe chemicky a převléknou se za nějaké E nebo co. Proč je taková obliba máty? Je to dáno tím, že mentol tlumí napětí hladkého svalstva trávicích orgánů, žlučovodů, tepen a tím snižuje vnitřní tlak v těchto orgánech, čímž se zabraňuje či předchází bolestem v nich a kolikám. Zvláštností je dobře pozorovatelný efekt lokálního dráždění chladových receptorů, které přináší nejen příjemný chladivý pocit, ale zároveň příznivě snižuje nežádoucí citlivost na drobné bolesti, svrbění a podobné nepříjemné pocity na pokožce, v podkoží i na sliznici. Pocit větrovosti na sliznici dutiny ústní doprovází intenzivní a velmi charakteristická chuť, která do značné míry mění obvykle kulinářské vlastnosti jídel, takže kuchaři mátu přidávají jen s takovou dávkou odvahy srovnatelnou s malíři abstraktních obrazů, jejichž spotřebitelé to vidí a cítí každý jinak. Každopádně je mentol důležitou složkou kloubních mazání, ať se jmenují kostivalové, jírovovo-mátové nebo první...

Máta je zajímavá tím, že ze semen vyroste většinou bylina úplně jiných vlastností. Proto se množí vegetativně dělením trsů nebo řízkováním nebo oddenky. Máta má kořeny agresivitou podobné pýru, ale potřebuje více vláhy a poměrně rychle vyčerpává půdu. V dobré půdě dokáže narůst až metr, ale obvykle se sklízí v polovině této výšky těsně před kvetením. Necháte-li mátu na záhoně příliš zahoustnout, tak degeneruje a krsne. Někdy rezne, někdy černá - obojí je nutné neprodleně zlikvidovat.
Ostatní druhy máty mají obvykle silice méně a v ní navíc nežádoucí mentofuran, který kazí chuť i vůni. Máty se mezi sebou značně kříží, takže nejlepší je si vzít osvědčenou sazenici od osvědčeného odborníka. Tedy, pakliže vám ji nabízí...

Zpracovala Ing. Tatiana Flanderková, autor článku dědek kořenář Nový

Vytvořeno 10.6.2008 10:37:01 | přečteno 2470x | Ing. Tatiana Flanderková
 
load